Det kan være lidt af en udfordring at finde hoved og hale i alle de mange regler og gode råd, når det kommer til, hvornår man skal skifte fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt.

For de fleste er det årstiden, der fungerer som en indikation på, hvornår det er på tide at skifte dæk. Frost betyder glatte veje, og dermed også tid til vinterdæk, mens varmere temperaturer og slut med nattefrost betyder, at det er tid til at skifte til sommerdæk.

Selvom reglen er enkel, er der alligevel mange, der venter til for længe med at skifte fra den ene type dæk til den anden. Det kan være farligt at vente for længe med at skifte til vinterdæk særligt på grund af de glatte veje, men det er altså heller ikke altid en fordel at skifte sine sommerdæk i sidste øjeblik.

Derfor skal du skifte dæk

Nogle bilister kører med den samme type dæk hele året, eller investerer i helårsdæk, så de er fri for at skifte, når årstiderne gør det samme. Det er dog ikke altid en fordel at undgå dækskiftene. De fleste biler kører bedst på sommerdæk, idet styretøjet og bilens egenskaber er bygget decideret til sommerdæk.

Når man skifter fra vinterdæk til sommerdæk, vil man altså kunne mærke, at man får en bedre bil. Vinterdæk bremser dårligere, når vejene er tørre, og det er også med til at slide dem mere i sommermånederne.

Vinterdækkene skal på grundet din og andres sikkerhed i det glatte føre, der ofte er om vinteren, mens sommerdækkene skal på for at fremhæve din bils gode køreegenskaber og aflaste vinterdækkene om sommeren.

Der er ingen decideret lovgivning på området, og faktisk er det op til bilisterne selv at afgøre, hvornår de vil skifte fra vinterdæk til sommerdæk – og omvendt. Man bør dog være opmærksom på, at der kan være regler for det i udlandet. Hvis I skal på køreferie til sommer, er det derfor en god idé at få skiftet dæk eller som minimum tjekke hvilken lovgivning der er på området i de lande, man skal igennem.

Brug de rette dæk

Det er afgørende, at de dæk du vælger, er godkendt og passer til din bil. Mange tror, at alt er godt, hvis dækket stammer fra et anerkendt mærke, men det er altså ikke altid helt nok. Det er nemlig også vigtigt at være opmærksom på, hvor dækket er fremstillet. Det kan man se på dækkets E-mærkning, som indikerer om dækket er godkendt af EU.

Dækkets typegodkendelse er din garanti for kvalitet, mærkning og hastighed, og det er derfor vigtigt at have med i sine overvejelser.

Når du skal vælge sommerdæk og vinterdæk, skal du desuden tage hensyn til de såkaldte hastighedskoder. Hastighedskoden indikerer den hastighed, som bilen er typegodkendt til at køre med. Det er bilens topfart, der er afgørende for, hvilken hastighedskode man skal vælge.

Hastighedskoderne er særligt vigtigt, når du skal købe sommerdæk. Hvis du kører stærkere, end dit indkøbte dæk er beregnet til, risikerer du, at dækket eksploderer, hvilket kan være farligt både for dig og dine medbilister.

Ved vinterdæk er hastighedskoden ikke så afgørende, og behøver ikke at svare til bilens typegodkendte tophastighed, men skal dog som minimum have hastighedskode Q. Man skal dog også her være opmærksom på, hvilke regler der er i udlandet, hvis man for eksempel skal have bilen med på ferie.

Vi vedligeholder og opbevarer din dæk

Hos Favrskov Bilpleje kan vi rådgive dig om, hvornår det er på tide at skifte fra vinterdæk til sommerdæk og omvendt. På den måde er du sikker på, at du ikke slider unødvendigt på dine vinterdæk samtidig med, at du sikrer dig, at din bil kører bedst muligt hele året rundt.

Vi kan desuden tilbyde at opbevare dine dæk, når du ikke selv bruger dem. Opbevaringen er vigtigt, da dækkene sagtens kan få følger af at være blevet opbevaret forkert. Dækkene skal stå mørkt, køligt og tørt, så alle egenskaberne bevares.

Efter en lang vinter hvor dine vinterdæk er blevet udsat for lidt af hver, kan vi hos Favrskov Bilpleje desuden tilbyde at rengøre dine dæk. På den måde hjælper vi dig med at vedligeholde dine dæk, så de får den længst mulige holdbarhed.